Pomidorowa kasza bulgur
To danie sięga swój rodowód z Turcji. Tam podaje się je wraz z kebabem. Sabrina Ghayour proponuje tę kaszę także jako samoistne danie, nie wymagające żadnych dodatków. W tym czasie, kiedy je robiłam, miałam w lodówce warzywa po indyjsku, dlatego też postanowiłam je podać razem z kaszą. Jednak podzielam w pełni zdanie autorki, że kasza w tym wydaniu jest tak dobra, że można ją jeść po prostu samą. A co sprawia, że jej smak długo pozostaje w naszej pamięci? To połączenie kaszy bulgur i wcześniej podsmażonej na oliwie cebuli, papryki, sosu pomidorowego, oczywiście kaszy z dodatkiem masła i całości podlanej wodą lub bulionem. Autorka proponuje dodać zaledwie 2 łyżki przecieru pomidorowego, ja jednak dałam znacznie więcej, ok. ½ szklanki. Myślę, że to był dobry wybór. Po ugotowaniu „maślanej” kaszy, posypałam ją jeszcze natką pietruszki… Dobre.. nawet bardzo.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 0,5 godziny
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak