Pizza z domowym pesto z rukoli
To moja ulubiona pizza, choć ja dla siebie robię część oczywiście bez szynki serrano.
Ciasto – dobre, bez problemu zawsze wychodzi. Mamy tu ciekawe połączenie pesto z rukoli oraz cukinię. W przepisie dodaje się ją surową, ale ja robiąc po raz drugi tę pizzę, zdecydowałam się lekko ją zgrillować z odrobiną oliwy i czosnku, by nabrała „smaku”. Ostrości dodaje w tym daniu sama rukola (gdyby było pesto za ostre, można dodać np. natkę pietruszki, czy bazylię), a aromat tworzy szynka.
Jak na każdą pizzę przystało – robi się ją szybko i sprawnie. Dla mnie bardzo ciekawe połączenie, które warto wypróbować.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 1-1.25
Stopień trudności: średni
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak