Pieczony burak z rukolą – Kuchnia w stylu wolnym
To moja ulubiona potrawa z tej książki. Sałaka z buraków z dodatkiem sera feta i migdałów przypadnie zapewne do gustu nie tylko fanom buraków. Ważne jest, aby wcześniej mieć upieczone ziemniaki. Ja piekę ich większą ilość, a następnie część wykorzystuję do zupy i właśnie sałatki. Sałatka mimo, że banalnie prosta, opierająca się na kilku składnikach – jest wyborna! Może właśnie w tym tkwi jej sekret, że do jej przygotowania potrzeba tak niewiele, aby uzyskać tak wiele.. Zapewne ma w tym swój udział i sos, przygotowany na bazie oliwy, miodu i octu balsamicznego. Sami spróbujcie, moim zdaniem – warto.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: 10-15 minut (+ wcześniejsze upieczenie buraków ok. 45-50 minut)
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: zdecydowanie tak