Pieczony bakłażan z sosem miętowym
Odkąd bakłażany pojawiły się w Polsce w regularnej sprzedaży, zakochałam się w nich bezpowrotnie…Dziś już mam bakłażany z własnego ogródka i choć są dużo mniejsze – smakują nie mniej wybornie. Grzegorz proponuje nam bakłażana, będącego jak dla mnie, połączeniem smaku nieco orientalnego z polskim akcentem. Mamy tu bowiem plastry wcześniej pokrojonego i ponacinanego w kratkę, następnie przesmażonego na oleju bakłażana, którego przyprawiamy – pieprzem, czosnkiem, indyjskim sambalem oraz oczywiście kuminem. Tak przygotowanego – zapiekamy w piekarniku wraz z ugotowanymi i również pokrojonymi na plastry ziemniakami. Całość dopełnia nam ma sos miętowy, przygotowany z jogurtu greckiego, soku z cytryny, małej gałązki listków mięty, świeżej, posiekanej kolendry, soli, pieprzu, odrobiny brązowego cukru, ząbka czosnku i 2 łyżek oliwy. Sos – świetnie smakuje. Po wyjęciu z piekarnika bakłażana, z leżącymi na nim plastrami ziemniaków, polewamy go sosem i posypujemy orzeszkami pinii, fistaszkami i świeżą kolendrą.
Moja ocena – na pewno dobry i warty przygotowania, ale… jadłam jednak lepsze. Nie do końca ziemniak i bakłażan – to moje połączenia.
Ocena potrawy:
Smak: dobry
Czas przygotowania: ok. 40 min
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: średnia
Polecam: raczej tak!