Pieczony bakłażan z sosem miętowym – Wzór na smak

Pieczony bakłażan z sosem miętowym

Odkąd bakłażany pojawiły się w Polsce w regularnej sprzedaży, zakochałam się w nich bezpowrotnie…Dziś już mam bakłażany z własnego ogródka i choć są dużo mniejsze – smakują nie mniej wybornie. Grzegorz proponuje nam bakłażana, będącego jak dla mnie, połączeniem smaku nieco orientalnego z polskim akcentem. Mamy tu bowiem plastry wcześniej pokrojonego i ponacinanego w kratkę, następnie przesmażonego na oleju bakłażana, którego przyprawiamy – pieprzem, czosnkiem, indyjskim sambalem oraz oczywiście kuminem. Tak przygotowanego – zapiekamy w piekarniku wraz z ugotowanymi i również pokrojonymi na plastry ziemniakami. Całość dopełnia nam ma sos miętowy, przygotowany z jogurtu greckiego, soku z cytryny, małej gałązki listków mięty, świeżej, posiekanej kolendry, soli, pieprzu, odrobiny brązowego cukru, ząbka czosnku i 2 łyżek oliwy. Sos – świetnie smakuje. Po wyjęciu z piekarnika bakłażana, z leżącymi na nim plastrami ziemniaków, polewamy go sosem i posypujemy orzeszkami pinii, fistaszkami i świeżą kolendrą.

Moja ocena – na pewno dobry i warty przygotowania, ale… jadłam jednak lepsze. Nie do końca ziemniak i bakłażan – to moje połączenia.

Ocena potrawy:

Smak: dobry

Czas przygotowania: ok. 40 min

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: średnia

Polecam: raczej tak!

Dodaj komentarz