Pieczone warzywa
Pieczone warzywa stanowią w książce propozycję przystawki przed daniem głównym lub jako dodatek do pieczywa. W zasadzie pomysł na warzywa zależy od każdego z nas, według indywidualnych upodobań. Ja jednak trzymałam się wiernie przepisowi, więc wykorzystałam papryki (z którym po upieczeniu zdejmujemy skórkę), cukinię, bakłażana, cebule, kilka ząbków czosnku.
Warzywa zgodnie z przepisem – wpierw kroimy, wykładamy na kratkę do pieczenia z piekarnika, polewamy olejem roślinnym (u mnie oliwą), posypujemy tymiankiem, bazylią lub oregano.
Propozycja podania według Pani Agnieszki, to polanie warzyw jogurtem z dodatkiem czosnku, pieprzu i soli oraz koperku, bazylii lub mięty; polanie sosem, który powstał w trakcie pieczenia (u mnie było go stosunkowo mało), posypanie posiekaną bazylią i skropienie octem balsamicznym czy dodanie do nich sera koziego lub wiórków parmezanu.
Moim zdaniem śmiało można dodać do nich także ser feta – też będą współgrać. Tak właśnie zrobiłam – tym razem nieco odzchodząc od prezentowanego przepisu.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 45-50 minut
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak