Pieczone pomidorki koktajlowe z jogurtem – PROSTO

Pieczone pomidorki koktajlowe z jogurtem

Eh… Jakie dobre i jednocześnie przyjemne w swej prostocie danie – które świetnie sprawdzi się jako przystawka na gościnnym stole. Tak jak autor wskazuje, o wyjątkowości tego dania, decyduje nietypowe połączenie – gorących pomidorów i zimnego jogurtu.

Pomidorki skropione oliwą, posypane kuminem, cukrem, czosnkiem, solą, tymiankiem, pieprzem, z dodatkiem gałązek oregano i paskami skórki pieczemy ciasno ułożone na blasze. Mają być ta długo, by zaczęły lekko czernieć. Kiedy pomidorki pieką się, w tym czasie wyjmujemy jogurt grecki i dodajemy do niego sól i startą skórkę z cytryny.

Po wyjęciu z piekarnika pomidorki układamy na talerzu, na którym wcześniej rozkładamy jogurt, posypujemy – tym razem listkami oregano. Jakie to dobre… jak cudownie smakuje latem…

Ocena potrawy:

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: ok. 15 minut

Stopień trudności: łatwy

Dostępność produktów: duża

Polecam: zdecydowanie tak

 

 

Dodaj komentarz