Pieczone pomidorki koktajlowe z jogurtem
Eh… Jakie dobre i jednocześnie przyjemne w swej prostocie danie – które świetnie sprawdzi się jako przystawka na gościnnym stole. Tak jak autor wskazuje, o wyjątkowości tego dania, decyduje nietypowe połączenie – gorących pomidorów i zimnego jogurtu.
Pomidorki skropione oliwą, posypane kuminem, cukrem, czosnkiem, solą, tymiankiem, pieprzem, z dodatkiem gałązek oregano i paskami skórki pieczemy ciasno ułożone na blasze. Mają być ta długo, by zaczęły lekko czernieć. Kiedy pomidorki pieką się, w tym czasie wyjmujemy jogurt grecki i dodajemy do niego sól i startą skórkę z cytryny.
Po wyjęciu z piekarnika pomidorki układamy na talerzu, na którym wcześniej rozkładamy jogurt, posypujemy – tym razem listkami oregano. Jakie to dobre… jak cudownie smakuje latem…
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: zdecydowanie tak