Pieczone marchewki z miodowo-cytrynowym dressingiem i serem kozim
To bardzo proste acz niezwykle smakowite danie. Zrobicie je bardzo szybko i zachwycicie nim swoich najbliższych oraz gości (chyba, że nie lubią koziego sera… wtedy trudno!). Marchewki kroimy w plasterki – skrapiamy oliwą, posypujemy kuminem – w tym wypadku ja użyłam zmielonego (utoczonego w moździerzu), a nie całych ziaren, posypujemy solą i pieprzem. Tak przygotowaną marchewkę pieczemy w piekarniku. Po 20-30 minutach wyjmujemy ją i polewamy dressingiem z miodu i cytryny, a następnie ponownie, krótko zapiekamy. Po wyjęciu dodajemy kozi ser i posypujemy koperkiem. Prawda, że proste? U mnie marchewka lekko zbrązowiała, ale dzięki temu zyskała jeszcze bardziej słodkawy smak. Bardzo polecam.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: niecała godzina
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak