Pieczone bakłażany z curry – PROSTO

Pieczone bakłażany z curry

Mam wrażenie, że bakłażany królują w kuchni Bliskiego Wschodu. Są podawane na kilkadziesiąt (a może setki) sposobów. Ten przepis też wydaje się ciekawym, a to za sprawą orientalnego połączenia smaków.

Zgodnie z przepisem bakłażany należy obrać obieraczką, by przypominały zebrę, a następnie pokroić je w plastry o grubości 2 cm i włożyć do dużej miski. Do miski dodać oliwę (70 ml na ok. 1 kg bakłażanów), sól i pieprz i dobrze wymieszać. Dalej, bakłażany należy rozłożyć na blasze i piec w piekarniku ok. 45 minut, by się mocno zarumieniły.

W trakcie pieczenia bakłażanów, do jogurtu greckiego dodajemy przyprawę curry, kurkumę, sok z limonki i sporą ilość pieprzu oraz soli. Chowamy go do lodówki do czasu upieczenia się bakłażanów.

Kolejnym krokiem jest przesmażenie na oliwie jednej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki, by mocno się zarumieniła, a gdy się tak stanie, dodajemy do niej curry w proszku, migdały w płatkach, by one także się zarumieniły.

Przed podaniem – bakłażany polewamy jogurtem z curry, posypujemy cebulką z migdałami i posypujemy prażonymi nasionami kuminu i kolendry oraz pestkami granatu i skórką z limonki.

Ocena potrawy:

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: ok. 1 godziny

Stopień trudności: łatwy

Dostępność produktów: duża

Polecam: tak

 

Dodaj komentarz