Pęczakowe risotto z marynowaną fetą
Czy risotto można zrobić z pęczaku? Można, ale to już nie risotto. Zdecydowałam się zrobić to danie, gdyż z jednej strony głównym składnikiem jest tu kasza, z drugiej są tu inne wspaniałe składniki, a jednak… Przepis nie podbił mego serca.
Danie przygotowujemy rozpuszczając masło (najlepiej klarowane), dodajemy seler naciowy, szalotki, czosnek i smażymy do miękkości. Następnie dodajemy pęczak, tymianek (świeży), paprykę wędzoną, liść laurowy, skórkę z cytryny, płatki chili, pomidory z puszki, bulion, passatę i sól. Pozostawiamy na patelni, ale od czasu do czasu mieszamy delikatnie, by kasza nie przywarła do garnka (u mnie – do patelni).
W trakcie, gdy kasza się gotuje, marynujemy fetę. Wpierw prażymy ziarna kuminu, lekko miażdżymy je w moździerzu, rozkruszamy fetę, zalewamy oliwą i posypujemy ziarnami kuminu. Gdy kasza się ugotuje posypujemy ją serem i listkami oregano.
Uważam, że gdyby w ten sam sposób przygotować ryż – wyszłoby prawdziwe i pyszne risotto.
Ocena potrawy:
Smak: dobry
Czas przygotowania: ok. 40-45 min
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: raczej tak (zastąpiłabym jednak pęczak ryżem)