Pasztet z soczewicy z ogórkami kiszonymi
Bardzo prosty i szybki do przygotowania pasztet oparty w zasadzie na trzech głównych składnikach: soczewicy, kaszy jaglanej i ogórkach kiszonych (+ oczywiście czosnek i cebula). Na moje nieszczęście przygotowywałam go będąc po grypie, mając nieżyt górnych dróg oddechowych, a zatem nie mając smaku. Przepis wydawał mi się nie tylko smaczny, ale i prosty. Więc uznała, iż musi wyjść, nawet gdy będę go wykonywała wyłącznie w oparciu o przepis (bez możliwości spróbowania i ewentualnego „dorzucenia moich pięciu groszy”. Robiąc go nie mogłam jednak oprzeć się pokusie, by nie spróbować. Wyczuwałam delikatnie smak, który nie urzekał mnieL Ogórki kiszone dodałam trzy duże, chcąc „wydobyć” jakiś bardziej wyrazisty smak. Następnego dnia – smak powolutku powracał, a wraz z nim zaczęły się pojawiać moje pozytywne odczucia, co do pasztetu. Według mojego męża, był bardzo dobry, podjął nawet próby przetestowania go pośród znajomych, by dokonali oceny – z czego jest zrobiony (mąż twierdził, iż można było się pomylić i uznać, że zrobiony jest z mięsa, choć oczywiście nie o to nam chodziło).
Polecam z uwagi na smak, konsystencję (był zwarty, nie rozwalał się, a niestety często się to zdarza z pasztetami wegańskimi) i czas jego przygotowania (trzeba wziąć pod uwagę też czas niezbędny, by go upiec oczywiście).
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 1 godzina i 15 minut (ugotowanie kaszy, zmiksowanie składników i pieczenie)
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak