Pasta e Fagioli – Italia do zjedzenia

Pasta e Fagioli – Italia do zjedzenia

Mając na względzie fakt, iż nie jadam mięsa, a moja rodzina coraz częściej świadomie dokonuje wyboru dań, które nie zawierają w sobie białka zwierzęcego, niejako naturalnym było, że danie to wykonam bez pancetty (nawet moja sugestia, by podzielić danie i jedną z jej części zrobić, na przykład z szynką parmeńską – nie spotkała się z aprobatą… ). Prym wiedzie w tym daniu fasola, której towarzyszą – marchewka w plasterkach, seler naciowy, czosnek i pomidory. Wspaniały włoski smak podkreślają tu szałwia i niezastąpiona oliwa. Czym byłoby jednak danie włoskie bez makaronu…? W tym wydaniu mamy „rurki”, które łączymy na patelni z warzywami. Wspaniałe i pożywne danie! Dotychczas robiłam do makaronu bardzo podobny sos na bazie selera naciowego, marchewki, pomidorów z dodatkiem cebuli. Podobnie jak Pasta Fagioli – smakuje wyśmienicie, przywołując wspomnienia ciepłych Włoch. Polecam Wam – myślę, że tak jak i ja będziecie – zadowoleni.

Ocena potrawy:

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: ok. 35-40 min (trzeba jednak pamiętać, by na noc dzień wcześniej namoczyć groch)

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: duża

Polecam: tak

Dodaj komentarz