Pasta cukiniowo-szpinakowa – Kolorowa kuchnia roślinna
W weekend piekę chleb z mąki orkiszowej, z dużą ilością ziaren, na bazie wykarmionego przez siebie zakwasu. Zawsze robię też pastę do chleba. Tym razem mając w lodówce szpinak i kupione cukinie zdecydowałam się właśnie na tę pastę. Nietypowe, jak dla mnie, składniki na pastę. Wpierw podsmaża się na oliwie czosnek i cebulę i dodaje do nich pokrojoną w kostkę cukinię, a później szpinak. Należy wszystko chwilę poddusić na ogniu, a gdy składniki będą miękkie, dodać do nich tymianek, sok z cytryny i sól. Całość lekko zmiksować. Pasta jest dobra, aczkolwiek szpinak nadaje jej mocnego, wyrazistego smaku. Ja bardzo lubię szpinak, ale mając na względzie fakt, iż nie wszyscy za nim przepadają, nie zdecydowałabym się przygotować tej pasty dla tych „nieprzekonanych”. Uważam, że mogłaby zrazić ich do szpinaku. Natomiast dla tych, którzy już dawno pokochali szpinak, polecam to danie.
Ocena potrawy:
Smak: dobry
Czas przygotowania: ok. 20-25 min
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: raczej tak