Pasta alle cipolle rosse – Italia do zjedzenia

Pasta alle cipolle rosse

Przygotowałam łososia w marynacie czosnkowej z rozmarynem, natką pietruszki, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny. Zastanawiałam się, co mogę prostego, ale i wykwintnego przygotować do mego łososia, by stanowił on pełnowartościowy posiłek. Wtedy też doznałam olśnienia – ależ oczywiście przepis, który zamierzałam wypróbować tydzień wcześniej – czerwona cebula, duszona w czerwonym, wytrawnym winie. Uwielbiam kuchnię włoską – za jej prostotę i aromat słońca na podniebieniu. Ten przepis jest właśnie esencją włoskiego smaku (dosłownie i w przenośni). Wprawdzie potrzebujemy ok. godziły, by cebula mogła się poddusić w czerwonym winie, ale samo jej pokrojenie, wrzucenie na patelnię z masłem i oliwą – to niezwykle proste zadanie, wręcz dla każdego także dla stawiających w kuchni swe pierwsze kroki. Efekt końcowy jest intrygujący. Kto miał okazję zwiedzać ten piękny kraj – zrozumie, jedząc to danie, moje słowa.

W moim wykonaniu tagliatelle jest z dodatkiem sepii. Myślę, że wybór ten (okazało się, że nie mam w domu tradycyjnego) nadał dostojności temu daniu.

 

Ocena potrawy:

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: ok. 1 godziny.

Stopień trudności: łatwy

Dostępność produktów: duża

Polecam: tak

 

Dodaj komentarz