Paratha z panirem
Chlebki bardzo podobne w smaku i sposobie przygotowania do chaczapuri! Różnica między nimi polega na wykorzystaniu do przygotowania ciasta jedynie mąki, wody i soli. W chaczapuri natomiast dodajemy drożdże, co sprawia, że ciasto jest bardziej wyrośnięte i chrupkie. Autorka nie wskazuje natomiast, ile wody dodać do mąki. Wskazuje, by dodać jej tyle, aby ciasto było elastyczne. Na wskazaną w przepisie ilość mąki będzie to ok. 1 szklanka. Szkoda, że choćby w ten sposób nie zostało to ujęte w przepisie. Obawiając się, że dodam je nazbyt wiele – dolewałam ją kilkukrotnie.
Po rozwałkowaniu ciasto smarujemy wg przepisu masłem klarowanym, ale ja posmarowałam oliwą. Następnie kładziemy masę z sera i ziół. Ja nie miałam paniru i zrobiłam ją zgodnie ze wskazówką z przepisu z serka capri. Zioła dodałam świeże – jakie tylko miałam w ogródku.
Całość zwijamy w rulon, zwijamy na kształt ślimaka, a następnie wałkujemy.
Dalej wystarczy wrzucić ciasto na suchą patelnię. Smażymy z każdej strony ok. 5-8 minut. Niezależnie jak długo będziemy to czynić, to w środku ciasto jest jakby z zakalcem. Dobre, ale jeśli ktoś wcześniej spróbował chaczapuri uzna, że chaczapuri jednak lepsze.
Ocena potrawy:
Smak: dobre
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Stopień trudności: średnie
Dostępność produktów: duża
Polecam: raczej tak!
Chlebki bardzo podobne w smaku i sposobie przygotowania do chaczapuri! Różnica między nimi polega na wykorzystaniu do przygotowania ciasta jedynie mąki, wody i soli. W chaczapuri natomiast dodajemy drożdże, co sprawia, że ciasto jest bardziej wyrośnięte i chrupkie. Autorka nie wskazuje natomiast, ile wody dodać do mąki. Wskazuje, by dodać jej tyle, aby ciasto było elastyczne. Na wskazaną w przepisie ilość mąki będzie to ok. 1 szklanka. Szkoda, że choćby w ten sposób nie zostało to ujęte w przepisie. Obawiając się, że dodam jej nazbyt wiele – dolewałam ją kilkukrotnie.
Po rozwałkowaniu ciasto smarujemy według przepisu – masłem klarowanym, ale ja posmarowałam oliwą. Następnie kładziemy masę z sera i ziół. Nie miałam paniru i zrobiłam masę – zgodnie ze wskazówką z przepisu – z serka capri. Zioła dodałam świeże – jakie tylko miałam w ogródku.
Całość zwijamy w rulon, zwijamy na kształt ślimaka, a następnie wałkujemy.
Dalej wystarczy wrzucić ciasto na suchą patelnię. Smażymy z każdej strony ok. 5-8 minut. Niezależnie jak długo będziemy to czynić, to w środku ciasto jest jakby z zakalcem. Dobre, ale jeśli ktoś wcześniej spróbował chaczapuri uzna, że chaczapuri jednak lepiej smakuje.
Ocena potrawy:
Smak: dobre
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Stopień trudności: średnie
Dostępność produktów: duża
Polecam: raczej tak!