Paella warzywna – OBFITOŚĆ
To pierwsze danie z książki i jednocześnie najczęściej przeze mnie przygotowywane. W zasadzie jeśli robię w domu paellę, to właśnie z tej książki oraz jeszcze jednej, którą niebawem także dla Was zrecenzuję, ale do rzeczy! W pierwszej kolejności muszę napisać, że paella jest niezwykle esencjonalna. Pełna przenikających się i równoważących smaków – zaskakująca, intrygująca – po prostu wspaniała. Co czyni ją taką wyjątkową? Odpowiedź jest prosta – przyprawy, które używamy do jej przygotowania: liście laurowe, wędzona papryka, kurkuma, pieprz kajeński dodane do podsmażonych na oliwie – cebuli, papryki, czosnku i fenkułu pokrojonego w piórka. Jednak to nie koniec – mamy także nitki szafranu, a słodkiej pikanterii nadaje daniu dodane na wstępnym etapie jego przygotowania sherry. Inne warzywa, jakie są tu użyte to – bób łuskany, pomidorki koktajlowe i grillowane karczochy (ja dodaję marynowane). Na koniec wystarczy paellę posypać obficie natką pietruszki, dodać oliwki i podać ją z cząstkami cytryny. Dla mnie – rewelacja!
Ocena potrawy:
Smak: wspaniały
Czas przygotowania: ok. 45 min
Stopień trudności: średnie
Dostępność produktów: średnia
Polecam: zdecydowanie tak!