Omlet ziołowy z orzechami włoskimi i jagodami berberysu
Wspaniały omlet! Istna kombinacja smaków, ale w dobrym tego słowa znaczeniu. Autorka pisze o nim jako o najlepiej znanym omlecie w kuchni irańskich Żydów, często przyrządzanym na szabat. Swoją wyjątkowość zawdzięcza różnorodności ziół użytych do jego wykonania – natki pietruszki, koperku, posiekanej kolendry oraz dymki i umiejętnemu ich połączeniu z owocami suszonego berberysu (może też być żurawina) oraz orzechami włoskimi.
Sam omlet przyrządzamy, mieszając jajka (4 sztuki) z 1-2 łyżeczkami mąki i dodając do nich zioła, orzechy i jagody berberysu. Ważne jest też jego odpowiednie przyprawienie – mielonymi: kurkumą, cynamonem, kolendrą, solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Bazę pod jajka może stanowić do wyboru – masło, najlepiej klarowane, a także oliwa. Gdy wlejemy na patelnię z tłuszczem masę jajeczno-ziołową, należy ją przykryć pokrywką i pozostawić na ok. 20 min na małym ogniu, tak by omlet od spodu stał się złocisty. Za pomocą talerza – w sposób umiejętny, przewracamy omlet na drugą stronę, by ona także się zezłociła. Kroimy w trójkąty i od razu jemy, bo jest to danie i zdrowie,
i smaczne. Przekonajcie się sami!
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 25-30 min
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża (przy założeniu, że jagody berberysu można zastąpić żurawiną, u mnie były to faktycznie jagody berberysu, ważne, by owoc miał lekko kwaskowy smak – zatem żurawina też się do tego nadaje)
Polecam: zdecydowanie tak!