Odwrócone ciasto dyniowo-jabłkowe – MINIMALIST BAKER

Odwrócone ciasto dyniowo-jabłkowe 

W przepisie autorka podała, by do ciasta użyć 1 jabłko, ale ja dodałam dwa duże i uważam, że nawet dodając trzecie – nie byłoby za dużo! Jabłko pokrojone w plasterki układamy na okrągłej blasze, posypujemy cynamonem, cukrem brązowym, szczyptą soli, a na wierzch wykładamy wegańskie masło lub olej kokosowy.

Do przygotowania ciasta należy użyć jajko lniane (siemię lniane z wodą), odrobinę soku z cytryny lub octu jabłkowego, mleko migdałowe, sodę oczyszczoną , cukier ekologiczny (mniej niż ½ szklanki), syrop klonowy (też niewiele – 2 łyżki), ¼ filiżanki oliwy z oliwek, ekstrakt z wanilii, puree dyniowego, mąkę pełnoziarnistą, sól, mielony imbir, cynamon i 1/3 szklankę płatków owsianych.

Jak widzicie – propozycja dość ciekawa – na bazie mąki razowej i z niewielką ilością cukru.

A jaki jest jego smak? Muszę być szczera – dobry, a nawet więcej niż dobry, ale mimo wszystko spodziewałam się czegoś bardziej „porywającego”. Niemniej dla łasuchów, dbających o linię – propozycja godna rozważenia.

P.S. Ciasto przypomina tartę tatin, pamiętajmy by je odwrócić – znacznie ładniej się wtedy prezentuje.

Ocena potrawy:

Smak: dobry

Czas przygotowania: 1 godz. i 15 minut

Stopień trudności: łatwy

Dostępność produktów: średnia

Polecam: raczej tak

Dodaj komentarz