Musztarda gruszkowa z owcami pigwowca i resztami cydru jabłkowego
Bardzo prosty acz wykwintny przepis na musztardę. Wszakże musztardę niebanalną, gdyż opartą na połączeniu gruszek, owoców pigwowca, octu winogronowego, cydru i oczywiście gorczycy. Wszystkie składniki łączymy z sobą w garnku i podgrzewamy (gotujemy), około 30 minut. Pominęłam jeszcze jeden – bardzo istotny składnik – kurkumę. Należy także dodać odrobinę korzenia kurkumy, której nie wolno pominąć, bo ma istotne znaczenie dla uzyskania niepowtarzalnego smaku. Ja dodałam owoce pigwowca z syropu, dlatego też moja musztarda miała słodkawy posmak, niemniej połączenie smaku cydru, gruszek, owoców z pigwowca i kurkumy – dało niesamowity efekt. Ja dodałam część niedokończonej jeszcze (bez gorczycy) musztardy do ryżu, smak był wspaniały. Takie połączenie może zostać wykorzystane także do ciast. Po dodaniu gorczycy i pieprzu – owoce nabierają ostrości.
Połączenie nietuzinkowe, warte „odkrycia”.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 0,5 godz.
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak