Musztarda gruszkowa z owcami pigwowca i resztami cydru jabłkowego – Qmam kasze. Do ostatniego okruszka

Musztarda gruszkowa z owcami pigwowca i resztami cydru jabłkowego

Bardzo prosty acz wykwintny przepis na musztardę. Wszakże musztardę niebanalną, gdyż opartą na  połączeniu gruszek, owoców pigwowca, octu winogronowego, cydru  i oczywiście gorczycy. Wszystkie składniki łączymy z sobą w garnku i podgrzewamy (gotujemy), około 30 minut. Pominęłam jeszcze jeden – bardzo istotny składnik – kurkumę. Należy także dodać odrobinę korzenia kurkumy, której nie wolno pominąć, bo ma istotne znaczenie dla uzyskania niepowtarzalnego smaku. Ja dodałam owoce pigwowca z syropu, dlatego też moja musztarda miała słodkawy posmak, niemniej połączenie smaku cydru, gruszek, owoców z pigwowca i kurkumy – dało niesamowity efekt. Ja dodałam część niedokończonej jeszcze (bez gorczycy) musztardy do ryżu, smak był wspaniały. Takie połączenie może zostać wykorzystane także do ciast. Po dodaniu gorczycy i pieprzu – owoce nabierają ostrości.

Połączenie nietuzinkowe, warte „odkrycia”.

 

Ocena potrawy:

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: ok. 0,5 godz.

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: duża

Polecam: tak

 

Dodaj komentarz