Musaka z cukinią i ziemniakami – HAZANA

Musaka z cukinią i ziemniakami

Niekiedy zdarza się, że dania warzywne są wszakże bardzo smaczne, ale i kaloryczne. Tak jest i w tym przepisie, gdzie niskokaloryczna cukinia przybiera postać niezwykle smaczne, ale także kalorycznego dania. Niemniej – przepis ten daje tyle radości na podniebieniu, że chce się do niego wracać, niezależnie od tego – ile wartości kalorycznej nam dostarczy.

Co za tym wszystkim stoi?

Oczywiście cukinia – którą kroi się w 3 mm plastry wzdłuż i smaży na patelni z oliwą. W tym samym czasie należy ugotować do miękkości ziemniaki, a w dalszej kolejności na pozostałej części oliwy – przesmażyć drobno posiekaną cebulę wraz z suszonym oregano. Gdy ta będzie miękka, dodajemy pomidory z puszki i mielony cynamon. Smażymy ok. 10-15 min tak, by sos zgęstniał.

Kolejnym krokiem w przygotowaniu dania będzie zrobienie sosu beszamelowego… eh… nie myślcie w tej chwili – ile on ma kalorii – bo to naprawdę jest nieistotne. Do jego przygotowania potrzebne nam będzie masło, które musimy rozpuścić w rondelku i do którego dodamy mąkę. Jak na sos beszamelowy przystało – do tego duetu – musi dołączyć mleko, jednakże powinno być one gorące, by w sosie nie było grudek. Kolejny proces to doprawianie sosu – gałką muszkatołową, solem i pieprzem. Po przestygnięciu – dodajemy żółtka (na 450 l mleka – 2 żółtka przy 3 łyżkach mąki).

Teraz pozostało nam ułożenie wszystkich składników w starannie posmarowanym oliwą  naczyniu, poczynając od położenia 1/3 części ziemniaków, następnie 1/3 smażonej cukinii, sosu pomidorowego i ¼ (z 75 g) sera parmezanu lub kefalotyri (przyznam szczerze – nie znam goL).

Czynności opisane powyżej – należy powtórzyć, pamiętając, by ostatnią czynnością było polanie musaki sosem pomidorowym i posypanie serem.

Całość należy piec w piekarniku w temp. 180 stopniach Celsjusza przez około 35-40 min. Co tu więcej pisać… dobre – i tyle!

 

Ocena potrawy:

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: ok. godziny

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: duża (zakładając, że jako sera użyjemy parmezanu)

Polecam: tak

 

Dodaj komentarz