Mule w sosie curry
Myślę, że o ile krewetki coraz częściej pojawiają się na stole Polaków, szczególnie tych, którzy podróżują do innych krajów, o tyle mule nadal nie zjednały sobie naszych krajan. Na szczęście świeże mule są już dostępne w mniejszych miastach w sklepach sieciowych. Mnie udało się je kupić w sobotę przed niehandlową niedzielą, w niewiarygodnie niskiej cenie – za niespełna 10 zł!
Dotychczas najczęściej przygotowywałam je w białym winie z dodatkiem czosnku, selera naciowego oraz natki pietruszki. Pani Agnieszka proponuje bardzo ciekawą formę podania muli – dla mnie nawet odważną z dodatkiem curry.
Wpierw zaczynamy od oczyszczenia muli w wodzie. Następnie po rozgrzaniu masła klarowanego, szalotki i czosnku dodajemy do nich wywar z warzyw oraz białe wino, listek laurowy, sól i pieprz, zagotowujemy i dodajemy do nich mule. Po ok. 10 minutach wyjmujemy mule, dodajemy do nich curry i… kolejna niespodzianka – śmietanę. Polewamy mule sosem i skrapiamy cytryną.
Tak przygotowane mule podałam z makaronem fettuccine i posypałam dodatkowo natką pietruszki. Na pewno jeszcze nie raz przygotuję w ten sposób mule.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 30-35 minut
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak!