Mleko jaglane – moje ulubione Smakoterapia
Mleko jaglane stało się także moim ulubionym. Obok kaszy jaglanej (ugotowanej) do jego przygotowania potrzebne będą także orzechy nerkowca, daktyle, sól i woda. Całość należy blendować na wysokich obrotach. Bardzo smaczny napój – zarówno do deserów, w tym ciast, jak i jako sam napój. Godne polecenia! Co ciekawe, zostało mnie trochę mleka w lodówce, 3-4 dnia po przygotowaniu, mleko skwaśniało, jak to krowie. Było jednak nadal bardzo smaczne. W zależności od jego przeznaczenia – można pokusić się o dodanie większej ilości niż jest w przepisie daktyli. Ja dodałam też trochę mniej wody, przez co było bardziej gęste. Mniam.
Gotowanie kaszy + blendowanie ok. 25 min. W przypadku braku blendera wysokoobrotowego należy pamiętać o namoczeniu orzechów na noc.
Ocena potrawy
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 25 min. do 0,5 godziny (+ ew. moczenie orzechów)
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: zdecydowanie tak!