Mielone z ziemniaków i kalafiora
Pomysł na zrobienie kotlecików na bazie kalafiora i ziemniaków z marynowanym imbirem, sosem sojowym, cebulą czerwoną, czosnkiem, pieprzem, oliwą, przyprawą paneer masala oraz namoczoną bułką wydawał się przyjazny i zachęcający.
Przygotowuje się je jak klasyczne mielone – choć smakują zgoła inaczej. Ciekawym pomysłem jest użycie quinoa jako panierki. Dopiero pisząc te słowa zwróciłam uwagę, iż powinna być ona zmiksowana. Ja tego nie uczyniłam, ale nie miało to znaczenie dla walorów smakowych mielonych. Wręcz przeciwnie – fajnie chrupały. Podaliśmy w formie burgera, z warzywami. Domownicy byli zadowoleni – zatem chyba warte poleceniaJ
Ocena potrawy:
Smak: dobra
Czas przygotowania: ok. 1 godz. (piecze się je w piekarniku ok. 30 min)
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak