Makaron z sosem romesco z dodatkiem harissy
Czytając przepis miałam wrażenie, że zapowiada się wspaniała potrawa. Tymczasem trochę się rozczarowałam… Byłbym jednak zgrzeszyła, gdybym napisała, że była niedobra, ale do określenia „wspaniała” trochę jej zabrakło.
Wpierw należało zapiec w piekarniku: 2 papryki czerwone, pomidor, migdały (nieco krócej – 10 min) i czosnek (kolejne 10 min). Po zdjęciu skórki z papryki, zblendować wszystkie składniki na gładką masę wraz z oliwą, octem winnym z czerwonego wina, słodką papryką, solą, syropem klonowym i harrisą.
Banalnie prosty przepis acz wymagający trochę czasu na zapieczenie w piekarniku składników. Sam sos – gdy spróbowałam bardzo przypadł mi do gustu, ale po zmieszaniu go z makaronem – czegoś mi w nim brakowało… może powinnam była dodać więcej harissy, by był mocniejszy, bardziej zdecydowany w smaku? Sama nie wiem. Spróbujcie sami, a jak to uczynicie – dajcie znać.
Ocena potrawy:
Smak: dobry
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża (w mniejszych marketach nie zawsze jest dostępna pasta harrisa)
Polecam: raczej tak