Makaron razowy z babką, orzeszkami piniowymi i świeżymi pomidorami – Dobre życie
Czekam zawsze z utęsknieniem na okres, kiedy możemy czerpać radość zbierając z naszych łąk i lasów, a następnie kosztując pożywienie! W przepisie tu prezentowanym pojawia się mniszek (liście), babka zwyczajna, która swą zwyczajnością, czyni potrawę nadzwyczajną. Mamy w nim połączenie smaków z krajów basenu Morza Śródziemnego z rodzimymi, co czyni je ciekawym i oryginalnym. Niejednego gościa danie to na pewno miło zaskoczy. Wystarczy babkę, czosnek, suszone pomidory oraz cukinię przesmażyć na patelni, następnie dodać białe wino, a gdy odparuje, dodać pomidorki cherry doprawić solą i pieprzem. Na końcu autorka przepisu proponuje, by dodać makaron i po raz kolejny wykorzystać rodzime dary natury – dodając mniszek. Pozostaje tylko posypać danie parmezanem i orzeszkami piniowymi…. Efekt gwarantowany! Jakość i pomysłowość połączenia smaków w najlepszym wydaniu 🙂
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry!
Czas przygotowania: ok. 25 min
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża (ale sezonowość nas jednak ogranicza…)
Polecam: zdecydowanie tak!