Lody z masłem orzechowym i curry
Hm… od czego zacząć?
Zacznę tak: lodów za bardzo nie lubię… ale te – uwielbiam! Ten przepis powalił wszystkich domowników, którzy skosztowali tego specjału. Co więcej zachwycił również koleżanki z pracy, które także poczuły smak tego podniebieniowego szczęścia! Co w nich urzeka? Kombinacja smaków i połączeń – banalnie prosta, cudownie zrównoważona. Kubki smakowe – po skosztowaniu lodów, odczuwały rozkosz wywołaną mlekiem kokosowym połączonym z masłem orzechowym (oczywiście własnym), curry, szczyptą soli i niewielką ilością słodyczy cukru trzcinowego… do momentu połączenia składników – danie proste i szybkie, natomiast uwagi wymaga wielokrotnego przemieszanie łyżką lodów – już po włożeniu do zamrażarki. Ja to czyniłam (nie miałam specjalnego urządzenia) – zgodnie z zaleceniem Marty. W przyszłości zaryzykuję i nie będę ich mieszać, by stwierdzić na ile proces mieszania ma wpływ na walory smakowe.
Danie nieziemskie, wykraczają poza granice przyzwoitości życia codziennego! Jeśli lody – to właśnie te… Deser, który na zawsze pozostanie w twej pamięci smakówJ
Ocena potrawy:
Smak: dobry
Czas przygotowania: 10-15 minut
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: raczej tak