Łódki chlebowe
Ciasto jak na pizzę, ale grubsze i dla mnie zdecydowanie za grube. Ilość ciasta nie dzieliłam zgodnie z przepisem na 4 a na 5 części – proponuję na 6. Grubość przyćmiła smak dania, co więcej, mimo, że upłynęły już 3 godziny nadal czuję ciężkość w żołądku (nie dałam rad zjeść 1 sztuki).
O ile ciasta było dużo, to sposób jego wyrabiania (kilkukrotne wygniatanie, sprawił, że było odpowiednio elastyczne i wyrośnięte). Na pewno w przyszłości tak właśnie przygotowywać będę ciasto na pizzę, mimo, że zajmuje to trochę więcej czasu. Jeszcze jedna uwaga – sugeruję, by nie dawać tak dużo soli jak jest w przepisie (2 łyżki) – ja dałam 4 łyżeczki, a mogło moim zdaniem nawet być ich mniej.
Farsz – prosty i szybki, ostrości szpinaku dodaje dymka, aromat gałki (która przecież bardzo dobrze się komponuje ze szpinakiem), nadał lekko orientalnego smaku całemu daniu. Kwintesencją jest tu oczywiście jajko – wbite już pod koniec pieczenia, które nie tylko wspaniale smakuje, ale także ciekawie wygląda. Polecam – warto, choć może nie na kolację, gdyż to bardzo pożywne danie. Sugeruję jednak zmniejszyć ilość ciasta lub rozdzielić je na więcej aniżeli 4 kawałki.
Smak: ciekawy
Czas przygotowania: ok. 5 godzin
Stopień trudności: średni
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak (z drobną korektą)