Kwadraciki kardamonowe – Wegańska kuchnia indyjska

Kwadraciki kardamonowe

Deser przygotowuje się stosunkowo szybko. Wpierw trzeba zagotować mleko migdałowe, cukier i 2 łyżeczki oleju. Oddzielnie należy połączyć „suche” składniki – zmielone migdały, mąkę owsianą, mąkę kokosową i kardamon. Według przepisu jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać do niego mąkę kokosową i tu pojawił się problem. Nie miałam mąki kokosowej, w tym przepisie próbowałam zastąpić ją zmielonymi wiórkami kokosowymi. Dodałam ich więcej aniżeli wskazana ilość mąki kokosowej wynikającej z przepis. Kiedy przekładałam do naczynia żaroodpornego masę już wtedy widziałam, że jest ona zbyt rzadka. Nie dałam rady pokroić ją w kwadraty przed upieczeniem. Była zbyt rzadka. By w ogóle ją pokroić – także po upieczeniu – musiałam dłużej pozostawić ją w gorącym piekarniku. Tym samym nabrała ona złocistego koloru. Smakiem kwadratowe ciasteczka przypominały kokosanki. Dobre, ale nie mam pewności, czy taki smak, to był ten pożądany.

Ocena potrawy:

Smak: dobry

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Stopień trudności: średnie

Dostępność produktów: średnia

Polecam: raczej tak

 

Dodaj komentarz