Kuskus z pieczonymi warzywami – Kuchnia w stylu wolnym
Mając na względzie fakt, iż kuskus – robi się sam, to faktycznie ekspresowe danie, ale… pod warunkiem, że wcześniej mamy upieczone warzywa. Jeśli tak to przygotowanie kuskusu to kwestia połączenia składników. Autorka książki proponuje by do przygotowania dania użyć czerwone cebule, buraki, dynię, kumary lub inne słodkie ziemniaki (u mnie bataty). Przed włożeniem sugeruje, by polać je oliwą i syropem klonowym lub miodem, posolić i popieprzyć. Dla mnie brakuje tu cynamonu, kuminu, czy innych orientalnych przypraw, ale to oczywiście rzecz gustu (indywidualnych upodobań). W tym przepisie smak nadają mięta (u mnie mrożona, gdyż taką miałam) oraz starta skórka z cytryny. Na zakończenie wystarczy całość posypać pistacjami i danie gotowe.
Ocena potrawy:
Smak: dobry
Czas przygotowania: 10 minut pod warunkiem, że mamy wcześniej upieczone warzywa, jeśli nie – ok. 50-60 minut.
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak!