Kurczak imbirowo-miodowy – Smak życia

Kurczak imbirowo-miodowy

Nie jestem w stanie do końca opisać to danie, gdyż nie jem mięsa. Mogę jedynie bazować na opinii mojego męża, który skusił się na jeden kawałek.

Propozycja podania udek z kurczaka – to niekonwencjonalne połączenie ostrego, nieco orientalnego smaku ze słodkim. Mamy tu bowiem wyciśnięty czosnek, starty imbir, olej roślinny, miód, sok z cytryny oraz zioła: majeranek, tymianek, zioła prowansalskie oraz standardowo – pieprz i sól.

Udka natarte czosnkiem i imbirem, posypujemy ziołami oraz polewamy połączonymi z sobą olejem roślinnym, miodem i sokiem z cytryny. Pani Agnieszka sugeruje, by w marynacie pozostawić udka najlepiej na całą noc.

Według mojego męża – kurczak był dobry, ale niestety – nie był „wyjątkowo” dobry.

 

Ocena potrawy:

Smak: dobry

Czas przygotowania: ok. godziny (pieczemy ok. 40 minut)

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: duża

Polecam: raczej tak

Dodaj komentarz