Kurczak imbirowo-miodowy
Nie jestem w stanie do końca opisać to danie, gdyż nie jem mięsa. Mogę jedynie bazować na opinii mojego męża, który skusił się na jeden kawałek.
Propozycja podania udek z kurczaka – to niekonwencjonalne połączenie ostrego, nieco orientalnego smaku ze słodkim. Mamy tu bowiem wyciśnięty czosnek, starty imbir, olej roślinny, miód, sok z cytryny oraz zioła: majeranek, tymianek, zioła prowansalskie oraz standardowo – pieprz i sól.
Udka natarte czosnkiem i imbirem, posypujemy ziołami oraz polewamy połączonymi z sobą olejem roślinnym, miodem i sokiem z cytryny. Pani Agnieszka sugeruje, by w marynacie pozostawić udka najlepiej na całą noc.
Według mojego męża – kurczak był dobry, ale niestety – nie był „wyjątkowo” dobry.
Ocena potrawy:
Smak: dobry
Czas przygotowania: ok. godziny (pieczemy ok. 40 minut)
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: raczej tak