Kulki sezamowo-słonecznikowe z miodem manuka i surowym kakao – Smak zdrowia

Kulki sezamowo-słonecznikowe z miodem manuka i surowym kakao – Smak zdrowia

Może nie przepadam za ciastami, ale za takimi deserami – zdecydowanie tak! Nie tylko banalnie prosty, ale przede wszystkim zdrowy, a tym samym wyjątkowy przepis! Wystarczy uprażyć sezam, słonecznik, zmielić je na proszek i dodać do nich miód i kakao. W przepisie mamy miód akacjowy, lipowy lub wielokwiatowy – wg uznania oraz łyżka miodu manuka. Ten ostatni bardzo zdrowy, ale i bardzo drogi. Nie miałam go w domu, więc zastąpiłam go „zwykłym” miodem, który akurat miałam. Podobnie Pani Agnieszka Maciąg proponuje, by do masy (proszku i miodu) dodać kakao cejlońskie, jest trudno dostępne, więc dodałam to zwykłe, u mnie chyba było to wedlowskie. Po połączeniu składników, wystarczy je wstawić na 15 minut do lodówki. U mnie w domu ten czas został skrócony do 10 minut… Kulki mają wspaniałą konsystencję i niepowtarzalny smak. Polecam – szczególnie łasuchom, którzy nie mogą odmówić sobie całkowicie słodkości, a którzy to przywiązują wagę do jedzenia – ta propozycja jest zdecydowanie dla Was!

Ocena potrawy:

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: ok. 20 min

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: średnia (z uwagi na miód manuka i kakao cejlońskie)

Polecam: zdecydowanie tak!

Dodaj komentarz