Krewetki z nutą cytryny i szalotką
Prosty przepis, a zatem proste i oszczędne słowa. Ten przepis to klasyczna forma przygotowania krewetek. Przesmażone na oliwie z dodatkiem czosnku i szczypiorku krewetki są wystarczająco aromatyczne (choć ja mimo wszystko wolę połączenie z krewetek z natką pietruszki niż szczypiorkiem, a jeśli je podlejemy jeszcze białym winem…). W zasadzie nie potrzebują niczego szczególnego, mowa o dodatkach, by smakować wyśmienicie. W przepisie podany jest jeszcze tarty imbir z zastrzeżeniem, że dodajemy go opcjonalnie – więc ja tego nie uczyniłam. Zrobiłam to świadomie, gdyż na drugiej patelni grillowałam cukinię, którą finalnie połączyłam z krewetkami (to jeden z moich ulubionych przepisów krewetkowych, także z przepisu z książki Marka). Ważna jest sugestia Marka, by krewetki wcześniej zamarynować w oliwie i czosnku (plus ewentualnie imbirze), nabiera pięknego, wyrazistego smaku. Całość wystarczy skropić sokiem z cytryny, by później – natychmiastowo zjeść.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobre
Czas przygotowania: ok. 10 minut (+ pół godziny na marynowanie)
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: średnia (w mniejszych miastach – kupienie surowych krewetek, graniczy z cudem)
Polecam: tak