Krem z pomidorów z gruszką
Ten krem może odczarować wszystkich tych, którzy nie są przekonani do jedzenia pomidorów, czy dań na ich bazie. Dla mnie jest to jeden z lepszych kremów, które kiedykolwiek jadłam. Co ciekawe – jest on bardzo prosty w przygotowaniu i opiera się na kilku składnikach. Może w tym tkwi sekret jego wyjątkowości – niebanalne połączenie gruszki i pomidorów. Ja zdecydowałam się za drugim razem robiąc krem, zapiec je w piekarniku. Uwielbiam pieczone pomidory – podczas obróbki termicznej w piekarniku, wydobywa się ich wspaniały – słodki smak. Próbowałam też wykonać tę zupę – krem z pomidorów z puszki, ale wtedy staje się zbyt „ciężka”.
Całość smaku dopełnia – tymianek, czosnek i cebula. Na talerzu dodajemy z kolei pleśniowy ser (odrobinę), ja nie dodaję już wtedy jogurtu (ogólnie – rzadko to czynię), ale chętnie zupę przyozdabiam listkami świeżej bazylii. Jak dla mnie – wyśmienity!
Ocena potrawy:
Smak: wyjątkowy
Czas przygotowania: ok. 0,5 godziny, ale jeśli się zdecydujecie upiec pomidory – ok. 1 godz.
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: zdecydowanie tak!