Krem z marchwi z harissą i chrupiącą ciecierzycą – SZAFRAN, MIĘTA I KARDAMON

Krem z marchwi z harissą i chrupiącą ciecierzycą

Jak większość zup-kremów zaczynamy od podsmażenia na oliwie posiekanej cebuli i czosnku, następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę oraz przyprawy – kumin, harrisę oraz według przepisu ugotowaną, a według mnie – niekończenie ugotowaną – czerwoną soczewicę. Następnie zalewamy wodą lub bulionem – tu autorka także daje wybór, bowiem może być to warzywny lub mięsny. Gotujemy ok. 20-30 minut, aż marchew będzie miękka. W międzyczasie ciecierzycę gotowaną lub puszki polewamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25-30 min w piekarniku. Kiedy marchew z zupie będzie miękka, blendujemy ją na gładki krem, doprawiamy pieprzem i solą, wlewamy na talerz i dodajemy pieczoną ciecierzycę, posypujemy kolendrą. Jak dla mnie bardzo pożywna i smaczna zupa. Polecam!

Ocena potrawy:

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: ok. 45 min

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: duża

Polecam: tak

 

 

Dodaj komentarz