Krem z cukinii z oregano – Beata Pawlikowska
Czytając składniki, a następnie sposób przygotowania wiedziałam już że zupa nie będzie porywać smakiem i wcale się nie pomyliłam. Do gotującej się wody, zgodnie z zasadą pięciu przemian dodajemy składniki: pokrojoną w kostkę marchewkę, kawałek selera, pietruszkę korzeń, por (myślę, że na tym etapie także , gdyż w sposobie przygotowania dania – chyba zapomniała Pani Beata o nim). Kolejnym krokiem jest dodanie liścia laurowego, oregano i soli, a następnym pokrojonego pomidora i nać pietruszki. Dalej gotujemy i dodajemy kurumę. Ostatnim składnikiem dodawanym do zupy będzie kasza jaglana. Byłabym nazbyt surowa gdybym napisała, że była niedobra… ale nie urzekła mnie. Dobra, ale na pewno nigdy zupy z cukinii według tego przepisu nie przyrządzę.
Ponadto mimo, że uważam, że metoda gotowania wg 5 przemian, ma sens, to i tak zastanawiam się np. nad dodaniem natki w procesie gotowania. Proces ten – jak wiadomo, zabija większość składników odżywczych znajdujących się w warzywach… więc… może oceńcie sami…
Ocena potrawy:
Smak: średni
Czas przygotowania: ok. 25-30 min
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: raczej nie!