Kolorowa quinoa z sosem z pieczonej papryki – Smak zdrowia
Najczęściej komosę ryżową jadam jako dodatek do zup. Tym razem bardzo ciekawą propozycję jej podania znalazłam w książce Smak Zdrowia. Sam sposób gotowania komosy – już czyni ją aromatyczną i wyjątkową. Wpierw zaczynamy od podsmażenia czosnku i cebuli wraz z przyprawami. Dodajemy przyprawę curry i kurkumę. Gotujemy, a gdy ziarenka będą wystarczająco miękkie – dodajemy natkę pietruszki lub kolendry (ja zdecydowanie polecam tę drugą) i skrapiamy sokiem z cytryny. Sam sos natomiast to kombinacja pieczonej papryki oraz pieczonego czosnku, pomidorów i cebuli z dodatkiem ziół prowansalskich, zmieszanych z olejem oczywiście z dodatkiem pieprzu i soli. Coś wspaniałego. Po zmieszaniu obydwu – komosy i sosu uzyskujemy niebanalne połączenie w bardzo pożywnym daniu. Zjedzone na śniadanie będzie nam przez długi czas dostarczać energii i witalności na resztę dnia.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 50 min do godziny (w tym czas na upieczenie papryki, pamiętajcie, by skórka papryki niemal sczerniała – będzie się wtedy łatwiej obierać)
Stopień trudności: średnie
Dostępność produktów: duża
Polecam: zdecydowanie tak!