Kasza jaglana z pieczoną marchewką, cukinią i brokułem wg Marka Zaremby

Kasza jaglana z pieczoną marchewką, cukinią i brokułem

Dzieje się, dzieje i to wiele dobrego. To mój ulubiony przepis na kaszę jaglaną z warzywami z książki Marka Zaremby. Częstując osoby, które „nie przepadają” za kaszą jaglaną, a warzywa uważają wyłącznie za dodatek do… mięsa, niejednokrotnie obalałam dotychczasowe przekonania i jaglane antypatie.

To niesamowite połączenie warzyw: brokuła, cukinii, marchewek, pomidorów, cebuli, czosnku z aromatycznymi przyprawami i ziołami: oregano, kurkumą, tymiankiem i bazylią oraz imbirem. W daniu ważne jest, by dopilnować, aby brokuł pozostał „jędrny”, tj. by gotować go w odrobinie wody (najlepiej na patelni) nie dłużej niż 4-5 minut.

Całość dania dopełnia sezam lub jak kto woli – ziarenka lnu.

Co ważne – dla jakości dania istotne będzie właściwe przygotowanie marchewki. Marek proponuje, by pokrojoną marchewkę polać oliwą z dodatkiem czosnku i imbiru, a następnie włożyć do piekarnika. Marchewka dzięki temu jest niezwykle aromatyczna i chrupiąca. Niby nic… a różnica w smaku niebywała!

Wspaniałe danie – bardzo polecam. Warto jednak wziąć pod uwagę czas, jaki jest niezbędny do wykonania dania – ok. 45 całość wraz z pieczeniem marchewki.

Warto jednak… bo to naprawdę bardzo dobre danie…

Ocena potrawy:

Smak: Wspaniały

Czas przygotowania: ok. 45 min

Stopień trudności: łatwy

Dostępność produktów: duża

Polecam: zdecydowanie tak!

Dodaj komentarz