Kasza jaglana z pesto, pieczoną papryką, orzechami włoskimi i granatem
Ciekawa propozycja na śniadanie. Banalnie prosta, choć wymagająca trochę czasu na przygotowanie. Wpierw bowiem musimy pamiętać o przygotowaniu papryki, zapieczeniu jej w piekarniku, do momentu, kiedy pojawi się ciemna skórka. Oczywiście przygotowania wymaga także kasza jaglana – najlepiej uprażenia na patelni, celem wydobycia orzechowego smaku kaszy, następnie przelania wrzątkiem i zagotowania. Ja dodatkowo, gdy mam trochę więcej czasu – po zagotowaniu się wody dolanej do kaszy wylewam ją i ponownie zalewą wodą. Nie ma prawa być wtedy gorzka. Pesto z rukoli zdecydowałam się przygotować z 2/3 części rukoli i 1/3 natki pietruszki. Rukola bowiem jest ostra i czasem lekko gorzkawa w smaku. Połączenie wszystkich tych składników bardzo przypadło mi do gustu. Warto poświęcić trochę czasu, by skosztować tego dania.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 1 godzina (upieczenie papryki i obranie jej ze skórki)
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak