Kasza gryczana z wędzonym serem i fasolką szparagową
Cudowny przepis na kaszę gryczaną! Po ugotowaniu kaszy w osolonej wodzie należy ją odstawić, a w tym czasie cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, dołożyć do nich kurki i chwilę odczekać, by puściły wodę, następnie należy dodać ugotowaną fasolkę szparagową (ja wydłużyłam nieco jej czas gotowania w stosunku do zaleceń z książki), suszone pomidory (chyba ulubione Pani Darii) oraz przyprawy – pieprz, sól, curry, a także odrobinę cukru trzcinowego, sok z cytryny i sos sojowy. Na koniec należy dodać ser wędzony oraz posypać rukolą i pokrojoną w drobne plasterki – papryczką chilli.
Będę w ten sposób robić kaszę. Zapewne dużo do „gadania” ma tu ser wędzony, choć i rukola też pięknie „podkręca” smak – polecam wszystkim to danie!
Ocena potrawy:
Smak: wspaniały
Czas przygotowania: ok. godzina
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: zdecydowanie tak!