Jogurtowy sernik na zimno z miodem
Od razu muszę napisać to słowo – POLECAM. Przepis banalnie prosty i w miarę szybki. Wystarczy połączyć jogurt grecki 500 g (wcześniej przeciśnięty przez gazę, by pozbyć się serwatki) z serem śmietankowym 400 g, dodać 150 g rozpuszczonej białej czekolady (u mnie karmelowa) i odrobiną cukru pudru (ilość jak dla mnie – wg uznania) i skórki otartej z cytryny.
Spód jest także banalnie prosty – pokruszone ciasteczka owsiane 200 g należy zmieszać z roztopionym masłem – 60 g i dodać do nich listki tymianku (ok. 1 łyżka).
Na spód tortownicy wykładamy ciasteczka i wylewamy masę jogurtowo-serową. Gdy stężeje polewamy lekko podgrzanym miodem (chodzi o to, by miał postać płynną) z dodatkiem listków tymianku ok. ½ (u mnie cała łyżka).
Bardzo dobry i prawie, gdyby nie ta czekolada, w miarę zdrowy deser. Oryginalny smak i jakże prosty w wykonaniu.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 20-25 min + chłodzenie ok. 2 godziny
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: zdecydowanie tak