JEROZOLIMA – YOTAM OTTOLENGHI, SAMI TAMIMI

JEROZOLIMA

Długo dojrzewała we mnie decyzja, by nabyć tę książkę. Oglądałam ją wielokrotnie w salonach sprzedaży książek, ale zawsze miałam obawy, co do dostępności składników, na bazie których przygotowywane są potrawy w niej zawarte. Ponadto dania wydawały mi się nazbyt wyszukane, miałam wrażenie, że wymagają one także nieco więcej czasu i zaangażowania. Tak jest w istocie.
To nie jest książka, która przypadnie do gustu osobom, które lubują się raczej w tradycyjnych daniach. Może nawet wydać się dość „wysublimowana” także i tym, którzy już podejmują kulinarne eksperymenty, na przykład w obszarach kuchni basenu Morza Śródziemnego. Dania te mają dość charakterystyczny smak, łączący w sobie charakterystyczny dla Jerozolimy tygiel kultur. Zajdziemy tu wpływy kuchni żydowskiej, azjatyckiej, arabskiej, czy europejskiej. Pojawiają się dania zaczerpnięte wprost z Gruzji, czy Maroka.

Niezwykle interesujący jest wstęp autorów, z którego możemy dowiedzieć się o historii Jerozolimy – jej kulturowych uwarunkowaniach, które tak silnie mają swe odzwierciedlenie właśnie w daniach, oraz realiach tego miasta. Ta książka to próba oddania ducha miejsca, o którym autorzy piszą, jako tym, które ich stworzyło i ukształtowało. Próba, trzeba stwierdzić – niezwykle udana. Ogromną zaletą książki są piękne zdjęcia, aczkolwiek nie tylko samych dań, a właśnie Jerozolimy – toczącego się w niej, zwyczajnego, choć dla nas chyba jednak niezwyczajnego, życia.

Książka liczy 307 stron + indeks potraw w kolejności alfabetycznej. Dania ujęte zostały według podziału: Warzywa­­­­­­, Rośliny strączkowe i ziarna, Zupy, Faszerowane, Mięso, Ryby, Słone wypieki, Słodycze i desery, Sosy i dodatki.

To niej „standardowa” książka kucharska. Powiedziałabym, że książka ta, to cudowna podróż po mieście wielokulturowym, o ciekawym – historycznym i geograficznym położeniu, które czynią je wyjątkowym, barwnym i jednocześnie tajemniczym.

„Smaku” książce nadają na poły osobiste wyznania, które odnajdziemy niemal na każdej stronie tego kulinarnego dzieła.

Ocena książki

Przepisy: Niewyszukane/Interesujące/Wyszukane

Szata graficzna: Przeciętna/Ładna/Ciekawa/

Stopień trudności: Dla początkujących/Dla gotujących/Dla zaawansowanych

Dodaj komentarz