Jaglany dahl z batatem i jarmużem
Do przygotowania dania potrzebować będziemy kaszy jaglanej, batatów, jarmużu, cebuli, czosnku, imbiru (opcjonalnie), pulpy pomidorowej, mleka migdałowego, oleju kokosowego oraz przypraw: curry, gałki muszkatołowej, kurkumy, kminu rzymskiego (opcjonalnie), chili oraz skórki z cytryny. Przepis banalnie prosty, wystarczy poddać obróbce termicznej wszystkie składniki – łącząc je ze sobą. Tak jak zawsze – dodałam więcej przypraw niż wynikało to z przepisu. Lubię bowiem, gdy w daniach wyczuwalny jest orientalny smak. Dodanie przysłowiowej szczypty przyprawy do potrawy nie jest, moim zdaniem, się w stanie przebić przez smak składników stanowiących bazę. Co z tego łączenia możemy uzyskać? Na pewno bardzo dobrą, pożywną potrawę, ale uwaga! Jeżeli do dania wykorzystacie wyjątkowo dużego batata – na drugi dzień „odda” on potrawie swój słodki smak, który zacznie wyraźnie dominować. Mnie to nie przeszkadza, ale dla mniej otwartych na kulinarne wyzwania osób – może trochę to burzyć smak. Z pomocą przyjdzie tu niewątpliwie chili. Według mnie można dodać papryczki sporą szczyptę lub nawet dwie. Ostrość działa na korzyść tej ciekawej i wartej spróbowania potrawy.
Polecam!
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak!