Jaglane lasagne wg Marka Zaremby

Jaglane lasagne wg Marka Zaremby

Jaglane lasagne z pieczoną papryką w sosie pomidorowym wg Marka Zaremby

Zrobiłam to danie ze świadomością, że musi smakować wyśmienicie i nie pomyliłam się. Znajdują się w nim warzywa, które uwielbiam – moje bakłażany i pieczone papryki, czosnek, dodatkowo cukinie, pomidory z puszki i cebula. Całość smaku dopełniają przyprawy…. Kurkuma, tymianek i oregano, a na wierzchu – prażone migdały! Palce lizać! Danie wymaga trochę czasu (ok. 1 godziny), gdyż część składników należy podsmażyć na patelni, a paprykę upiec w piekarniku, a następnie obrać (tego ja nie lubię robić), zaś całość upiec – jak na lasagne przystało – w piekarniku.

Smak lasagne jednak wart zachodu! Dla mnie przywołujący wspomnienia słonecznych Włoch. To jedno ze smaczniejszych dań z książki Marka Zaremby. Na pewno będę do niego wracać i to nie tylko podczas jaglanego detoksu!

 

PS Zdjęcie może nie jest zachęcające, zostało zrobione w bardzo niesprzyjających warunkach oświetleniowych – w książce lasagne wygląda znacznie lepiej.

Ocena potrawy

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: ok. 1 godzina

Stopień trudności: łatwy

Dostępność produktów: duża

Polecam: tak!

Jaglane lasagne

Dodaj komentarz