Jaglane lasagne wg Marka Zaremby
Jaglane lasagne z pieczoną papryką w sosie pomidorowym wg Marka Zaremby
Zrobiłam to danie ze świadomością, że musi smakować wyśmienicie i nie pomyliłam się. Znajdują się w nim warzywa, które uwielbiam – moje bakłażany i pieczone papryki, czosnek, dodatkowo cukinie, pomidory z puszki i cebula. Całość smaku dopełniają przyprawy…. Kurkuma, tymianek i oregano, a na wierzchu – prażone migdały! Palce lizać! Danie wymaga trochę czasu (ok. 1 godziny), gdyż część składników należy podsmażyć na patelni, a paprykę upiec w piekarniku, a następnie obrać (tego ja nie lubię robić), zaś całość upiec – jak na lasagne przystało – w piekarniku.
Smak lasagne jednak wart zachodu! Dla mnie przywołujący wspomnienia słonecznych Włoch. To jedno ze smaczniejszych dań z książki Marka Zaremby. Na pewno będę do niego wracać i to nie tylko podczas jaglanego detoksu!
PS Zdjęcie może nie jest zachęcające, zostało zrobione w bardzo niesprzyjających warunkach oświetleniowych – w książce lasagne wygląda znacznie lepiej.
Ocena potrawy
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak!