Hummus doskonały i hummus z burakiem
Hummus – niby prosty, ale uchwycić właściwy smak hummusu – nie każdy potrafi. W tym przepisie zawarta jest ciecierzyca sucha, którą wcześniej moczymy, oczywiście przez całą noc, ale ja wzięłam ją ze słoika (nie z puszki) i tym samym skróciłam czas przygotowywania dani.
Wracamy do hummusu – przyjmując, że nasza ciecierzyca jest miękka, odsączamy ją i miksujemy wraz z pastą tahiny, czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawą – siedem przypraw libańskich, solą i pieprzem. Przed podaniem polewamy oliwą i posypujemy natką pietruszki.
Sposób przygotowania hummusu z burakiem jest w zasadzie taki sam, jak sama nazwa wskazuje – dodajemy do wszystkich składników upieczonego buraka, a na wierzchu zamiast pietruszki, posypujemy świeżą kolendrą lub zatarem i oczywiście polewamy oliwą.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 15 minut (nie licząc czasu potrzebnego do upieczenia buraka oraz namoczenia i ugotowania ciecierzycy)
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: średnia (w zwykłym markecie nie kupimy np. zataru, a czasem może być także problem z kupieniem tahiny)
Polecam: tak