Hummus doskonały i hummus z burakiem – HUMMUS, ZA’ATAR I GRANATY

Hummus doskonały i hummus z burakiem

Hummus – niby prosty, ale uchwycić właściwy smak hummusu – nie każdy potrafi. W tym przepisie zawarta jest ciecierzyca sucha, którą wcześniej moczymy, oczywiście przez całą noc, ale ja wzięłam ją ze słoika (nie z puszki) i tym samym skróciłam czas przygotowywania dani.

Wracamy do hummusu – przyjmując, że nasza ciecierzyca jest miękka, odsączamy ją i miksujemy wraz z pastą tahiny, czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawą – siedem przypraw libańskich, solą i pieprzem. Przed podaniem polewamy oliwą i posypujemy natką pietruszki.

Sposób przygotowania hummusu z burakiem jest w zasadzie taki sam, jak sama nazwa wskazuje – dodajemy do wszystkich składników upieczonego buraka, a na wierzchu zamiast pietruszki, posypujemy świeżą kolendrą lub zatarem i oczywiście polewamy oliwą.

Ocena potrawy:

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: ok. 15 minut (nie licząc czasu potrzebnego do upieczenia buraka oraz namoczenia i ugotowania ciecierzycy)

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: średnia (w zwykłym markecie nie kupimy np. zataru, a czasem może być także problem z kupieniem tahiny)

Polecam: tak

Dodaj komentarz