Kibbeh ze słodkich ziemniaków – HUMMUS, ZA’TAR I GRANATY

Kibbeh ze słodkich ziemniaków – HUMMUS, ZA’TAR I GRANATY

W tym daniu smak określiłabym jako ciekawy, choć nie na tyle, bym chciała do niego powrócić. Przede wszystkim jest to duża porcja – dla około 6 osób, dlatego jeśli zechcecie przygotować to danie, zróbcie ilość o połowę mniejszą. Mamy tu słodkie ziemniaki, w ilości 2 szt. – upieczone w piekarniku, a następnie rozdrobnione na gładkie puree. W tym czasie kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem i solimy, odstawiamy. Po 15 min do kaszy dodajemy puree, pokrojoną w małą kostkę cebulę, miętę, natkę, pomidory (wg przepisu – 3 szt., ale uważam, że to za mało, warto dodać pomidory z puszki, by było więcej płynu), dodajemy także pieprz, sól i przyprawę 7 smaków, paprykę ostrą i słodką oraz 4 łyżki mąki pszennej i cieciorkę. Wierzch smarujemy oliwą i kroimy, a następnie zapiekamy ok. 10-15 minut.

Ocena potrawy:

Smak: dobry

Czas przygotowania: ok. 40 minut (nie licząc czasu potrzebnego do namoczenia i ugotowania ciecierzycy)

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: duża

Polecam: raczej tak

 

 

Dodaj komentarz