Krewetki z cukinią i oregano wg Marka Zaremby
Krewetki robię stosunkowo często i staram się, aby za każdym razem przyrządzone były w inny sposób. Jednak ten przepis jest wyjątkiem. Kiedy jestem w trakcie detoksu jaglanego przepis stosuję w dokładnym jego brzmieniu. Kiedy jednak przygotowuję je jako jedno z wielu dań w codziennej diecie – krewetki delikatnie podlewam białym, wytrawnym winem. Niekiedy – chcąc przygotować pożywne danie obiadowe, podaję je dodatkowo z makaronem ryżowym. Pycha! Jest w tym daniu tyle prostoty i wyjątkowości zarazem! A to wszystko za sprawą kilku składników – krewetek, cukinii, oregano, bazylii, oliwy czosnku. Mieszkając w 30 tysięcznym mieście – nie zawsze mam jednak dostęp do surowych lub gotowanych – ale nie mrożonych krewetek. Moim zdaniem – mrożone znacznie obniżą jakość tego dania. Niemniej czekam cierpliwie i jak tylko się pojawią… eh… Marku dziękujęJ
Ocena potrawy:
Smak : bardzo dobry
Czas przygotowania : ok. 20 min
Stopień trudności : łatwy
Dostępność produktów : średnia (…świeże krewetki…)
Polecam : tak!