Gulasz z soczewicy i szpinaku – SZAFRAN, MIĘTA I KARDAMON

Gulasz z soczewicy i szpinaku

Od razu przejdę do konkretów – to bardzo dobre, wysmakowane danie. Przygotowujemy je siekając na drobną kostkę 1 cebulę i 3 ząbki czosnku. Dodajemy do nich seler, dynię i marchewkę pokrojone w dużą kostkę oraz przepłukaną, zieloną lub brązową soczewicę (ok. 2 szklanki, ja dodałam 1,5 i było jej naprawdę dużo), zalewamy wodą lub warzywnym bulionem. Kiedy warzywa będą prawie miękkie dodajemy do nich przyprawy – kumin, kolendrę, mieloną paprykę – słodką lub ostrą (ja dodałam obydwie), sól i pieprz oraz puszkę pomidorów. Na sam koniec dokładamy do nich szpinak – pycha!!!!

Wspaniała!

Ocena potrawy:

Smak: dobry

Czas przygotowania: ok. godzina (+ dodatkowo 1,5 godziny na wyrośnięcie ciasta)

Stopień trudności: średnie

Dostępność produktów: duża

Polecam: tak

 

 

Dodaj komentarz