Gulasz z soczewicy i szpinaku
Od razu przejdę do konkretów – to bardzo dobre, wysmakowane danie. Przygotowujemy je siekając na drobną kostkę 1 cebulę i 3 ząbki czosnku. Dodajemy do nich seler, dynię i marchewkę pokrojone w dużą kostkę oraz przepłukaną, zieloną lub brązową soczewicę (ok. 2 szklanki, ja dodałam 1,5 i było jej naprawdę dużo), zalewamy wodą lub warzywnym bulionem. Kiedy warzywa będą prawie miękkie dodajemy do nich przyprawy – kumin, kolendrę, mieloną paprykę – słodką lub ostrą (ja dodałam obydwie), sól i pieprz oraz puszkę pomidorów. Na sam koniec dokładamy do nich szpinak – pycha!!!!
Wspaniała!
Ocena potrawy:
Smak: dobry
Czas przygotowania: ok. godzina (+ dodatkowo 1,5 godziny na wyrośnięcie ciasta)
Stopień trudności: średnie
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak