Minestrone z kapustą i fasolką szparagową – Kolorowa kuchnia roślinna
Minestrone to moja ulubiona włoska zupa. Oczywiście ja przygotowuję ją w wersji bezmięsnej, ale z dodatkiem kawałku parmezanu, który nadaje zupie piękny aromat. Zupę minestrone we Włoszech podaje się na wiele różnych sposobów (w każdym niemal domu – w wyjątkowy sposób). Jeżeli robiliście ją już w domu – ten przepis nie będzie stanowił zaskoczenia: poszatkowana kapusta, fasolka szparagowa, mała cebula, seler naciowy (obowiązkowo), marchewka, czosnek, pomidory, oliwa, pieprz, sól i świeża bazylia, czyli klasyk. Ugotowałam ją według przepisu i grzechem byłoby nie napisać, że była bardzo dobra! Choć moja… może troszkę lepsza… zamiast bazylii ja dodaję gałązkę rozmarynu i tymianku, białą fasolę i oczywiście wspomniany powyżej – parmezan! Aha – jeśli robię ją w okresie zimowym, dodaję wówczas pomidory z puszki i wybieram te pikantne, a w okresie letnim – pomidory i papryczki chili. Ta ostrość zupy, według mnie, jest nieodzowna!
Spróbujcie sami – każda wersja będzie na pewno bardzo dobra!
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 30 min
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak