Minestrone z kapustą i fasolką szparagową – Kolorowa kuchnia roślinna

 

Minestrone z kapustą i fasolką szparagową – Kolorowa kuchnia roślinna

Minestrone to moja ulubiona włoska zupa. Oczywiście ja przygotowuję ją w wersji bezmięsnej, ale z dodatkiem kawałku parmezanu, który nadaje zupie piękny aromat. Zupę minestrone we Włoszech podaje się na wiele różnych sposobów (w każdym niemal domu – w wyjątkowy sposób). Jeżeli robiliście ją już w domu – ten przepis nie będzie stanowił zaskoczenia: poszatkowana kapusta, fasolka szparagowa, mała cebula, seler naciowy (obowiązkowo), marchewka, czosnek, pomidory, oliwa, pieprz, sól i świeża bazylia, czyli klasyk. Ugotowałam ją według przepisu i grzechem byłoby nie napisać, że była bardzo dobra! Choć moja… może troszkę lepsza… zamiast bazylii ja dodaję gałązkę rozmarynu i tymianku, białą fasolę i oczywiście wspomniany powyżej – parmezan! Aha – jeśli robię ją w okresie zimowym, dodaję wówczas pomidory z puszki i wybieram te pikantne, a w okresie letnim – pomidory i papryczki chili. Ta ostrość zupy, według mnie, jest nieodzowna!

Spróbujcie sami – każda wersja będzie na pewno bardzo dobra!

 

Ocena potrawy:

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: ok. 30  min

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: duża

Polecam: tak

 

Dodaj komentarz