Gulasz a la curry z pieczoną dynią, jarmużem i cieciorką
Propozycja ciekawa, choć myślę, że nie spotka się ona z gustami smakowymi niektórych osób, które nie są otwarte na nowe smaki. W daniu mamy pieczoną dynię, co do ilości której trzeba bardzo uważać, by nie zdominowała ona potrawy. Mnie się to nie udało. W daniu gra ona – pierwsze skrzypce – jest wyrazista. Pojawiają się tak charakterystyczne dla Marka przyprawy jak: imbir, czosnek, kurkuma, curry, koper włoski, gałka muszkatołowa, cytryna oraz oczywiście cebula. Biorąc jednak składniki odżywcze pod uwagę – danie jest bardzo wartościowe dla organizmu, szczególnie wegan czy wegetarian. Do dania przygotowałam ryż z szafranem wg przepisu Agnieszki Maciąg – ciekawe zestawienie. Jeśli używamy cieciorki z puszki (choć ja nie polecam) przygotowanie dania, nie potrwa długo, jakieś 20 minut. Jeśli będziemy ją gotować należy doliczyć czas na namoczenie – najlepiej noc oraz gotowanie ok. jednej godziny.
Ocena potrawy:
Smak : dobry
Czas przygotowania : ok. 20 min (jeśli użyjemy cieciorkę z puszki)
Stopień trudności : łatwe
Dostępność produktów : duża
Polecam : raczej tak