Grzybowa z kaszą gryczaną – Mamuszka

Grzybowa z kaszą gryczaną

To prawdziwy rarytas pośród zup! Zaczynamy wpierw od ugotowania wywaru na bazie suszonych borowików (wcześniej namoczonych), cebuli i liścia laurowego. Po 15 minutach doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę gryczaną i gotujemy kolejne 15 minut. W między czasie na patelni podsmażamy cebulę i startą na dużych oczkach marchewkę. Dodajemy do zupy. Teraz kolej na grzyby leśne, pokrojone w plasterki, które powinniśmy podsmażyć na maśle. W tym przypadku ja tego nie zrobiłam, gdyż nie miałam grzybów, poza tymi suszonymi, stąd też do wywaru dodałam zamiast 50 g suszonych borowików – dwukrotną ich ilość. Zgodnie z przepisem – zupę podaje się ze śmietaną, koperkiem i żytnim chlebem. Tak też uczyniłam, zyskując chyba jeszcze większą miłość mojej rodziny. 🙂

Ocena potrawy:

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: niespełna godzina

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: duża

Polecam: zdecydowanie tak

 

Dodaj komentarz