Gruzińska sałatka z fasoli kidnej – Mamuszka

Gruzińska sałatka z fasoli kidnej

W kuchni gruzińskiej czerwona fasola jest dość częstym składnikiem potraw, a kolendra… pojawia się w większości dań. Mam wrażenie, że kolendra w Gruzji, to tak jak u nas pietruszka.

Zaczynamy od przypraw: nasiona kozieradki, kolendry i kopru włoskiego prażymy, by wydobyć z nich aromat, a następnie dodajemy do nich sól i ucieramy w moździerzu. Na drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, około 10-15 minut, by się nieco zarumieniła (we wszystkich przepisach z książki Mamuszka do potraw dodaje się oleju słonecznikowego, ale ja stosuję oliwę). Dodajemy fasolę kidnej z puszki i podgrzewamy. Oddzielnie przygotowuje się mieszankę na bazie oliwy, octu z sherry, cukru, posiekaną kolendrą, pietruszkę i koper, doprawioną solem i pieprzem. Dodajemy ją do fasoli i cebuli.

Danie można spożywać zarówno na ciepło, jak i zimno – w każdej formie jest smaczne.

Ocena potrawy:

Smak: dobry

Czas przygotowania: pół godziny

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: duża

Polecam: tak

Dodaj komentarz