Gruzińska sałatka z fasoli kidnej
W kuchni gruzińskiej czerwona fasola jest dość częstym składnikiem potraw, a kolendra… pojawia się w większości dań. Mam wrażenie, że kolendra w Gruzji, to tak jak u nas pietruszka.
Zaczynamy od przypraw: nasiona kozieradki, kolendry i kopru włoskiego prażymy, by wydobyć z nich aromat, a następnie dodajemy do nich sól i ucieramy w moździerzu. Na drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, około 10-15 minut, by się nieco zarumieniła (we wszystkich przepisach z książki Mamuszka do potraw dodaje się oleju słonecznikowego, ale ja stosuję oliwę). Dodajemy fasolę kidnej z puszki i podgrzewamy. Oddzielnie przygotowuje się mieszankę na bazie oliwy, octu z sherry, cukru, posiekaną kolendrą, pietruszkę i koper, doprawioną solem i pieprzem. Dodajemy ją do fasoli i cebuli.
Danie można spożywać zarówno na ciepło, jak i zimno – w każdej formie jest smaczne.
Ocena potrawy:
Smak: dobry
Czas przygotowania: pół godziny
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak